06 октобар 2021

Windows 11: Šta treba znati?

Windows 11 desktop

Windows 11 je zvanično objavljen 05.10.2021. godine, a dolazi sa novom Microsoft vizijom budućnosti upotrebe računara. Međutim, koliko god Windows 11 donosio novina, kao što je na primjer centriran Start meni, mnogi ih neće ni primijetiti, ukoliko ih ne budu tražili. Ako se pogleda sveukupno način na koji je najavljen Windows 11, stiče se utisak da vidljive promjene nisu nešto u čemu kompanija Microsoft vidi ključ uspjeha ovog operativnog sistema. Microsoft najavljuje Windows 11 kao sigurniji i jednostavniji za upotrebu, sa novim osvježenim dizajnom, što bi na kraju trebalo da olakša svakodnevnu upotrebu i pokretanje video igara.

 

Ako krenemo od kupovine Windowsa 11, on dolazi u dvije verzije Home i Pro, kao što je slučaj sa Windows 10, a može se kupiti na na stranicama ovlaštenih distributera. Potrebno je napomenuti da Windows 11 Home zahtjeva  registrovan Microsoft nalog i Internet konekciju za aktivaciju proizvoda, što nije slučaj sa verzijom Windows 11 Pro.

 

U slučaju da uređaj zadovoljava minimalne sistemske zahtjeve za instalaciju Windows 11 operativnog sistema, može se izvršiti besplatna nadogradnja sa Windows 10 operativnog sistema. Ipak, treba imati na umu da će kompanija Microsoft odrediti prioritete prilikom nadogradnje sa Windows 10 na Windows 11 operativni sistem na osnovu faktora kao što su starost operativnog sistema i stepena kompatibilnosti. Vrlo vjerovatno, iz navedenih razloga, mnogim korisnicima neće biti u skorije vrijeme ponuđena opcija nadogradnje kroz sistemsko ažuriranje. Razlog vjerovatno leži u tome što je kompanija Microsoft odlučila da se nadogradnja kroz sistemsko ažuriranje nudi do sredine 2022. godine, što ukazuje da će se ovaj proces odvijati prilično sporo.

 

Drugi način je instalacija Windows 11 operativnog sistema koristeći Windows 11 Installation Assistant alat koje se preuzima sa službene stranice kompanije Microsoft. Pokretanja i provjere da li uređaj  zadovoljava minimalne sistemske zahtjeve za instalaciju Windows 11 operativnog sistema počinje proces nadogradnje. Potrebno je imati na umu da se na ovaj način forsira nadogradnja sistema u odnosu na proces koji je zamišljen u kompaniji Microsoft, pa je moguće da dođe do potencijalnih problema u radu Windows 11 operativnog sistema. U ovom slučaju, dobra vijest je da korisnici imaju 10 dana da iskoriste opciju Roll back i da se vrate na Windows 10.

 

Windows 11 download

Sljedeći način je instalacija Windows 11 operativnog sistema koristeći ISO fajl, ali to podrazumijeva čistu instalaciju sistema. Ovo podrazumijeva preuzimanje ISO fajla sa službene stranice kompanije Microsoft i pravljenje bootable medija.

 

Sistemski zahtjevi. Ono što će najviše uticati na korisnike Windows 10 uređaja prilikom prelaska na Windows 11 su uslovi koji se moraju ispuniti da bi uopšte bilo moguće izvršiti nadogradnju ili čistu instalaciju operativnog sistema. Minimalni sistemski zahtjevi su sljedeći:

 

  • Procesor (CPU) : 1 GHz ili brži sa 2 ili viže jezgara sa kopatibilim 64-bitnim procesorom ili   SoC-om (system on a chip);
  • Radna memorija (RAM): 4 GB;
  • Prostor za skladištenje: 64 GB ili više;
  • Sistemski firmware: UEFI i sa Secure Boot-om;
  • TPM: Trusted Platform Module (TPM) verzija 2.0
  • Grafička karta: Kompatibilna sa DirectX 12 ili noviji sa  s upravljačkim programom WDDM 2.0;
  • Ekran: Ekran visoke rezolucije (720p) sa dijagonalom većom od 9 inča i da ima 8 bita po kanalu boje;
  • Internet: Windows 11 Home edition zahtjeva Internet vezu i Microsoft nalog kako bi se uspješno završila instalacija. Za Windows 11 Pro nisu nužno potrebni Internet veza i Microsoft nalog.

 

Windows 11 incompatible

Lista podržanih procesora je mala i uglavnom se odnosi na procesore proizvedene od 2018. godine. Tu je i uslov za Trusted Platform Module (TPM) verzija 2.0, jer mora biti aktiviran. Problem je što većina korisnika nema pojma šta je TPM i da li se nalazi u njihovoj konfiguraciji. Pa stoga, po definiciji tehnologija Trusted Platform Module (TPM) dizajnirana je za pružanje hardverske i sigurnosne funkcionalnosti. TPM čip je siguran kriptografski procesor dizajniran za izvođenje kriptografskih operacija. Čip uključuje nekoliko fizičkih sigurnosnih mehanizama koji ga čine otpornim na neovlašteno miješanje, a sigurnosne funkcije sprečavaju neovlašteno miješanje zlonamjeran softver. Iz kompanije Microsoft se pravdaju da ovi zahtjevi imaju za cilj da stvore sigurniji ekosistem, otporniji na sajber napade.

 

Novosti. Windows 11 dolazi sa redizajniranim korisničkim okruženjem u odnosu na Windows 10, a novosti su:

 

·      Task Bar ikonice su sada centrirane kao na Apple računarima i Start menu je redizajniran kompletno kako bi prikazivao kontakte, vijesti, igre i ostali sadržaj.

·      Upravljanje otvorenim prozorima u Windows 11 je podignuto na sljedeći nivo sa opcijama kao što su Snap Layouts i Snap Groups, koje omogućavaju lako i brzo organizovanje prozora prema korisničkim željama uz maksimalno iskorištenje ekrana.

·      Microsoft Teams je sada bolje integrisan u taskbar.

·      Widgets bi trebalo da budu mnogo korisniji u verziji Windows 11, pomažući korisnicima da budu ažurni i informisani sa odgovarajućim informacijama uz pomoć vještačke inteligencije.

·      Accessibility features su poboljšane i proširene.

·      Microsoft je uložio mnogo u optimalizaciji brzine u Windows 11 operativnom sistemu. Ažuriranja bi trebalo da se instaliraju do 40% brže, a i čitav operativni sistem bi trebalo da ima brži odgovor nego Windows 10

·      Windows 11 je izgrađen na stabilnoj i čvrstoj osnovi kompatibilnosti Windows 10 operativnog sistema. To je unaprijeđeno maksimalnom sigurnošću kroz upotrebu Trusted Platform Module (TPM) verzija 2.0 koji ulazi u minimum sistemskih zahtjeva, što je pak glavni razlog što mnogi uređaji neće biti podržani za nadogradnju.

·      Podrška za Android aplikacije nije tu, Iako je kompanija Microsoft u junu 2021. najavila da će Windows 11 moći pokretati Android aplikacije, to trenutno nije moguće. Microsoft je ovo odložio da bi uradio još dodatnog testiranja, a očekuje se da se distribucija vrši preko Amazon Appstore, kao i drugih prodavnica u skorije vrijeme. Kada to bude moguće, korisnici će moći preuzeti bilo koju Android aplikaciju sa  Amazon Appstore-a i pokrenuti je u Windows 11 okruženju zahvaljujući Intel Bridge Technology. Da ne bude zabune, kompanija Intel kaže da to neće biti tehnološki ograničeno na njihove proizvode, već će raditi i na Windows 11 sa AMD procesorima.

·      Auto HDR je tehnologija koja koristi mašinsko učenje da oponaša dinamičke svjetlosne efekte u DirectX 11/12 igrama. Ipak ovo će zavisiti od kvaliteta monitora koji korisnik posjeduje.

·      DirectStorage je tehnologija koja smanjuje vrijeme učitavanja igara, koristeći radije snagu grafičke kartice nego procesora. Ovo će ubrzati vrijeme učitavanja igara, ali će zavisiti od toga da li korisnik ima NVMe SSD i grafičku karticu koja podržava DirectX12 Ultimate.

 

Windows 11 new features

Problemi. Uprkos obimnom testiranju, neće svi korisnici imati pozitivno i uspješno iskustvo prelazka na Windows 11. Korisnici su se već žalili i kompanija Microsoft je svjesna najmanje sljedeća tri problema: 


1. Oracle VirtualBox. Postoji problem sa kompatibilnošću između Windows 11 i  VirtualBox-a, ako je Hyper-V instaliran, odnosno VirtualBox mašina će biti nedostupna. Microsoft je već blokirao nadogradnju na mašinama gdje je instaliran VirtualBox. Nakon što obrišete VirtualBox ili onemogućite Hyper-V, biti će potrebno sačekati najmanje 48 sati da se nadogradnja ponovo ponudi.

 

2. Intel Killer mrežni softver. U ovom slučaju dolazi do problema u performansama za protokole bazirane na UDP-u. To se može manifestovati kao sporije učitavanje stranica ili određenih problema prilikom striminga. Ažuriranje ovog problema je predviđeno za oktobarsko sistemsko ažuriranje.

 

3. Cốc Cốc Internet pretraživač. Korisnici koji koriste ovaj Internet pretraživač mogu imati problema sa korištenjem Interneta. Microsoft je i ovdje blokirao nadogradnju. Očekuje se da ovo bude riješeno sljedećim većim paketom sistemskih ažuriranja.

 

Preporuka. Za mnoge organizacije brzi prelazak na Windows 11 možda nije dobra ideja, čak i sa potpuno podržanim sistemskim zahtjevima. Odgovor na ovo se krije u činjenici da svaka nova verzija Windows operativnog sistema donosi probleme sa stabilnošću i kompatibilnošću. Ovo se može izbjeći čekanjem i pravljenjem plana za nadogradnju.

 

Za početak bi trebalo napraviti inspekciju svih uređaja unutra organizacije da se utvrdi koji uređaji ispunjavaju uslove za nadogradnju. Pored aplikacije kompanije Microsoft PC Health Check, postoji još mnogo IT softvera koji može pomoći u ovom procesu. Kada se utvrdi koji su uređaji kvalifikovani za nadogradnju, potrebno je obratiti pažnju na softver koji je u upotrebi i njegovu kompatibilnost sa Windows 11 operativnim sistemom. Nakon što je utvrđeno na osnovu hardverske i softverske kompatibilnosti koji su uređaji spremni za nadogradnju, može se pristupiti planiranju i započeti proces nadogradnje koji može biti vremenski zahtjevan u zavisnosti od broja uređaja.

 

Windows 11 upgrade

Utisak. S obzirom da je ovo tek početak za Windows 11, teško je donijeti konačan zaključak. Nedostaju neke najavljene opcije (Native Android app), postoji nekoliko problema sa kompatibilnošću, hardverski zahtjevi mogu biti problem i slično. Sa druge strane Windows 11 donosi neke novine, a opet nije teži za korištenje od Windows 10 operativnog sistema. Novi dizajn i približavanje filozofije funkcionisanja konkurenciji kao što su macOS, Android  i Chrome su prednost, ali djeluje da ovo ipak nije u potpunosti završen proizvod, što ne znači da neće biti. Kućni korisnici bi možda trebali da se pridržavaju prioriteta kompanije Microsoft kada je riječ od kvalifikaciji za nadogradnju na Windows 11 kao bi izbjegli moguće probleme, a tu je uvijek i mogućnost povratka na Windows 10 preko  Roll back opcije. Organizacije bi trebalo da sačekaju da kompanija Microsoft otkloni sve trenutne probleme, pa i nove ako se pojave, pa onda donijeti odluku i planski napraviti prelazak. Nema potrebe za žurbom, Windows 10 će biti podržan do 2025. godine.

 

Razbijanje Sajber Mitova #3/22

Razbijanje Sajber Mitova #3/22; Design by Saša Đurić Ne možeš vjerovati svemu što pročitaš na Internetu: Tačno! Interne je pun zavjera,...