18 децембар 2021

Log4j: Praznični „poklon“ koji niko ne želi

Prošle sedmice, otkrivena je ranjivost CVE-2021-44228 nazvana Log4j ili Log4Shell koja omogućava napadaču daljinski izvršavanje proizvoljnog kôda i preuzimanje potpune kontrole nad ranjivim uređajima. Riječ je konkretno o Apache Log4j biblioteci za evidentiranje otvorenog koda koju koriste aplikacije i servisi širom Interneta čija ranjivost je označena sa kritično uz CVSS oznaku 10/10. Ranjivost pogađa sve sisteme i servise koji koriste Apache Log4j od verzije 2.0 do verzije 2.14.1. Kako bi se stekla slika cijelog problema, dovoljno je reći da su neke od pogođenih kompanija  Amazon, Twitter, Valve, Oracle, Cisco, IBM, Fortinet, VMware, Apple  i druge.

 

Log4Shell Holiday Present

Log4j: Praznični „poklon“ koji niko ne želi


Nakon objavljivanja ove ranjivosti prošle sedmice, odmah je primijećeno masovno aktivno skeniranje kako bi se otkrili ranjivi serveri. Sigurnosni istraživači kažu da se otkrivena ranjivost koristi za instaliranje softvera za rudarenje kriptovaluta, pridruživanje uređaja Linux bot mrežama, instaliranje ransomware-a  i preuzimanje raznih osjetljivih informacija sa pogođenih servera. Posebnu brigu izaziva jednostavnost kojom se ovaj sigurnosna ranjivost može iskoristiti za pristup serverima bez potrebe za upisivanjem lozinki. Kompanija  Apache je odmah izdala sigurnosno ažuriranje u verziji 2.15.0, ali činilo se da s obzirom na kompleksnost okruženja i potrebno vrijeme da se implementira to neće biti brzo. Sigurnosni istraživači su upozorili da je ovo biblioteka koju koriste mnogi proizvodi, pa sama primjena ažuriranja neće riješiti problem. Sigurnosni timovi trebaju dodatnog vremena da urade temeljnu provjeru kako bi uočili da li u sada ažuriranom okruženju ima tragova uljeza, kao i za njegovo uklanjanje ako je prisutan.

 

Međutim, ispostavilo se da ažuriranje  u verziji 2.15.0 ne otklanja u potpunosti ranjivost pogođenih sistema, jer su sigurnosni istraživači na ažuriranoj verziji Log4J 2.15.0 otkrili ranjivost CVE-2021-45046 sa CVSS oznakom 9/10. Ova ranjivost omogućava napadaču da preuzme kontrolu nad Thread Context Map (MDC) što  rezultira uskraćivanjem servisa, odnosno onemogućavanje sistema koji pruža uslugu korisnicima kroz DDoS napad. Nije prošlo puno vremena, otkriven je i propust u  Log4J 2.16.0 verziji označen sa CVE-2021-45105 sa CVSS oznakom 7.5/10. Trenutno je dostupna Log4j 2.17.0 verzija ažuriranja koja za sada popravlja sve navedene sigurnosne propuste.

 

Paralelno sa navedenim dešavanjima, pogođene kompanije su počele da sprovode istragu u svojim proizvodima,da objavljuju rezultate i savjetuju o privremenim koracima zaštite. Navesti ćemo neke od kompanija:

 

Adobe: Kompanija aktivno ažurira svoje servere, a dostupne informacije pogledajte ovdje. Za proizvode za koje nije dostupno ažuriranje, preporuke za zaštitu možete pogledati ovdje.

 

Amazon: Kompanija aktivno ažurira svoje servere, a dostupne informacije pogledajte ovdje.

 

Broadcom: Kompanija je objavila podatke za pogođene Symantec proizvode, više informacija ovdje.

 

Cisco: Kompanija je objavila listu pogođenih proizvoda, a i plan ažuriranja ovdje.

 

Citrix: Kompanija sprovodi istragu, nema liste ranjivih proizvoda. Promjenu statusa pratite ovdje.

 

cPanel: Forum zajednica tvrdi da je jednino pogođen proizvod cPanel Solr plugin koji može biti iskorišten samo lokalno. Više informacija i preporuke za zaštitu možete pogledati ovdje.

 

Debian: Objavljeno je ažuriranje za Debian 9 (Stretch), 10 (Buster), 11 (Bullseye) i 12 (Bookworm). Više informacija ovdje.

 

FortiGuard: Objavljena je lista sa velikim brojem pogođenih uređaja. Dostupna su ažuriranja i preporuke za zaštitu. Više informacija ovdje.

 

IBM: Kompanija je objavila da je za sada pogođeni proizvod samo WebSphere Application Server u verziji 9.0 i 8.5. Više informacija ovdje.

 

Okta: Kompanija je izdala ažuriranje za Okta RADIUS Server Agent i Okta On-Prem MFA Agent i preporučuje da se odmah primjeni. Više informacija ovdje.

 

Oracle: Kompanija je izjavila da su brojni njeni proizvodi pogođeni, bez otkrivanja tačnog broja. Preporučuje da se svako dostupno ažuriranje primjeni što prije. Više informacija ovdje.

 

Red Hat: Kompanija je objavila ažuriranja i savjetuje hitnu primjenu. Više informacija ovdje.

 

Splunk: Kompanija kaže da proizvod Core Splunk Enterprise nije pogođen ako se ne koristi Data Fabric Search. Kompanija je izdala ažuriranja za neke od svoji proizvoda. Više informacija ovdje.

 

VMware: Kompanija je ispravila ranjivosti u nekoliko svojih proizvoda, a trenutno radi na izdavanju za još nešto više od 20 proizvoda. Više informacija i preporuke za zaštitu možete pogledati ovdje.

 

Ubiquiti:  Kompanija je objavila ažuriranja i  preporuke za zaštitu. Više informacija ovdje.

 

Ubuntu: Kompanija je objavila ažuriranja za Upstream, Ubuntu 18.04 LTS (Bionic Beaver), 20.04 LTS (Focal Fossa), 21.04 (Hirsute Hippo), i 21.10 (Impish Indri). Više informacija ovdje.

 

Ovo iznad nije ni približno lista svih pogođenih proizvođača i proizvoda. CISA je objavila listu na GitHub-u koju možete pogledati ovdje ili posjetite stranicu proizvođača. Kada sve sumiramo, razvoj situacije u kibernetičkom prostoru pokazuje da, ako već nije, moglo bi se desiti da se mnogima pokvari praznično raspoloženje.

Razbijanje Sajber Mitova #3/22

Razbijanje Sajber Mitova #3/22; Design by Saša Đurić Ne možeš vjerovati svemu što pročitaš na Internetu: Tačno! Interne je pun zavjera,...