08 децембар 2021

QNAP upozorava na novi crypto-miner

Proizvođač network-attached storage (NAS) uređaj kompanija QNAP  je izdala upozorenje za korisnike povodom novog crypto-mining zlonamjernog softvera. Kompanija nije objavila nikakve detalje o ovoj vrsti napada na njihove uređaje, ali savjetuje korisnike da odmah preduzmu određene mjere zaštite. Zlonamjerni softver na zaraženom uređaju kreira proces pod nazivom [oom_reaper] koji počne da koristi oko 50% procesora i oponaša kernel proces.

 

QNAP network-attached storage
Photo by Billy Freeman on Unsplash 

Ovaj sigurnosni incident je još pod istragom, ali iz kompanije QNAP savjetuju korisnike da ažuriraju svoje uređaje i aplikacije na njima. Još se preporučuje da se izvrši promjena lozinki, jer se još ne zna da li se u napadu iskorištava ranjivost ili je u pitanju brute-force napada na uređaje dostupne na Internetu.

 

Ako se primijeti infekcija uređaja, QNAP preporučuje da se uređaj restartuje i instalira njihova alatka “Malware Remover” iz App Center-a. Detaljne instrukcije se mogu naći na stranici proizvođača ovdje.

Razbijanje Sajber Mitova #3/22

Razbijanje Sajber Mitova #3/22; Design by Saša Đurić Ne možeš vjerovati svemu što pročitaš na Internetu: Tačno! Interne je pun zavjera,...