16 март 2022

VPN operater blokira BitTorrent saobraćaj

VPN operater TorGuard, poznat po nultoj politici evidencije (eng. no logs), je pristao u sudskom poravnaju da blokira BitTorrent saobraćaj na svojim serverima baziranim SAD-u.

 

torrent traffic
"BitTorrent Download" by nrkbeta is marked with CC BY-SA 2.0.

Sve je počelo prošle godine kada je nekolicina filmskih studija tužilo TorGuard, tvrdeći da operater ne vodi evidenciju pristupa serverima i da kroz marketing ohrabruje Internet pirateriju. Gledajući kroz sudske dokumente, TorGuard je iznajmljivao servere kompanije QuadraNet u periodu od 2012. do kraja 2021. godine, kada su prekinuli saradnju. Neki od iznajmljenih servera su korišteni za SOCKS5 proxy uslugu koja je korisnicima, po detaljnom uputstvu omogućenom od strane operatera TorGuard, omogućavala podešavanje proxy servisa da rade sa BitTorrent klijentima. Za razliku od VPN saobraćaja, saobraćaj preko SOCKS5 proxy servera nije enkriptovan, pa je moguće da operater vidi protok podataka ako to želi.

 

Sudski dokumenti pokazuju da su filmska studija uputila preko 97.500 obavještenja o kršenju autorskih prava kompaniji QuadraNet koja je potvrdila da adrese navedene u žalbi pripadaju SOCKS5 proxy serverima iznajmljenim VPN operateru TorGuard. Sa druge strane, TorGuard krivi QuadraNet da ih nije u adekvatnom vremenskom okviru upoznao sa navedenim obavještenjima o kršenju autorskih prava. Pored toga operater QuadraNet je već imao tužbu za  kršenje autorskih prava od iste grupe filmskih studija u septembru prošle godine, ali samo za VPN saobraćaj. Slučaj je odbačen i operater QuadraNet je oslobođen odgovornosti, jer nisu mogli imati uvid u enkriptovan VPN saobraćaj.

 

Obeying the law
Poštovanje zakona; Designed using resources from Freepik.com

Imajući u vidu sve navedeno, strane su postignut je sporazum po kojem će TorGuard u skladu sa tehnološkim mogućnostima blokirati BitTorrent saobraćaj na VPN serverima u SAD-u, što je vidljivo iz izjave na njihovoj službenoj stanici. Operater TorGuard ima servere u oko 50 zemalja, pa ih korisnici i dalje mogu koristiti za BitTorrent saobraćaj, što neće biti moguće na VPN serverima u SAD-u. Ovo nije jedini slučaj ove vrste. Operater VPN Unlimited je potpisao sličan dogovor prije nekoliko sedmica, a prošle godine je to uradio i VPN.ht.

 

Iako se torrent saobraćaj često koristi za pirateriju, peer-to-peer tehnologija se koristi i za legalnu distribuciju fajlova, kao što su Linux ISO fajlovi ili sadržaj sa stranice Internet Archive.

Razbijanje Sajber Mitova #3/22

Razbijanje Sajber Mitova #3/22; Design by Saša Đurić Ne možeš vjerovati svemu što pročitaš na Internetu: Tačno! Interne je pun zavjera,...