13 јануар 2022

Windows ažurianje pravi problem sa L2TP VPN povezivanjem

 

Windows bug

Korisnici Windows 10 i Windows 11 operativnog sistema su prijavili probleme prilikom povezivanja putem L2TP VPN konekcije. Kako sada stvari izgledaju, problem je u Windows 10 KB5009543 i Windows 11 KB5009566 ažuriranjima koja su set ažuriranja za Januar.

 

VPN error
VPN L2TP greška prilikom povezivanja

Nakon instaliranja navedenih ažuriranja, korisnici prijavljuju grešku "Can't connect to VPN. The L2TP connection attempt failed because the security layer encountered a processing error during initial negotiations with the remote computer.”, a greška se u Event Log-u vidi sa kôdom 789 koji pokazuje da VPN konekcija nije uspjela.

 

Event log error
Greška u Event log-u nastala prilikom L2TP VPN povezivanja

Navedena greška pogađa sve VPN konekcije koje se baziraju na VPN klijentu ugrađenom u Windows operativni sistem. Za sada jenini način da korisnici pogođeni ovom greškom nastave koristiti L2TP VPN konekciju je uklanjanje navedenih ažuriranja.

 

Ažuriranja se mogu ukloniti preko Command Prompt-a, pokrenutog sa administratorskim privilegijama uz korištenje sljedećih komandi:

 

- Za Windows 10: wusa /uninstall /kb:5009543

- Za Windows 11: wusa /uninstall /kb:5009566

 

Nakon toga ponovo pokrenuti uređaj.

 

Treba voditi računa da se na ovaj način uklanjaju sva sigurnosna ažuriranja u sklopu Januarskih ažuriranja utorkom. Kompanija Microsoft se još nije oglasila u vezi ovog problema.

Razbijanje Sajber Mitova #3/22

Razbijanje Sajber Mitova #3/22; Design by Saša Đurić Ne možeš vjerovati svemu što pročitaš na Internetu: Tačno! Interne je pun zavjera,...